India

<< >> To English page


Ik ben nu vijf keer in India geweest. De eerste keer vier weken, als onderdeel van een reis van Londen naar Kathmandu met Encounter OVerland. De volgende vier keren een week naar Bangalore, als onderdeel van mijn werk.

De route was erg mooi. We kwamen vanuit Lahore te Pakistan. Via Amritsar, beroemd om zijn gouden Sikh tempel, naar Jammu en via een lange tunnel door het gebergte door naar Srinagar, beroemd om zijn meren. Van daar naar Leh, de hoofdstad van de Lama’s uit Tibet. Na de culturele revolutie wonen er in India meer Tibetanen dan in China. Daar afzakkend naar New Delhi, met zijn prachtige rode fort. Rondje Agra (met de Taj Mahal), Jaipur (het huis van de wind), Fatihpur Sikri met zijn geweldige mogul-paleis, en door naar Khajuraho, met zijn erotische tempels. Dan naar Varanassi (het voormalige Benares) met zijn beroemde ghats (trappen in de rivier de Ganges). Door naar de Pokhara vallei in Nepal.

muziek
muziek 2
Radio



Anekdote

India is een land van tegenstellingen. Overals kom je “gidsen” tegen, met gouden horloges, rondbuikige Sikhs, maar ook echt arme mensen die niks te makken hebben. Op een dag kom ik in Delhi, op de Connaught Square een gids tegen. Hij verteld honderd uit, onder andere over de bezemwachten. Dit zijn mensen die arme families zonder slaapplaats bivakkeren in de voortuin van rijke mensen, met een bezem eruit jagen. Over die arme familie die toen maar ging slapen op een soort vluchtheuvel, en allemaal overreden zijn toen een vrachtwagen op het verkeerde moment wilde inhalen. Of over die bedelaar op het Connaught Square. Hoewel bedelen er verboden is, mag deze bedelaar hier wel staan, want hij draagt een gedeelte van de opbrengst af aan de politieman. Hij heeft wel een erg jong kindje bij zich, hij moet bijna vijftig zijn. De gids vertelt hoe dat komt. Elke ochtend gaat hij naar de suburbs, en “huurt” daar een kind. Vele moeders wachten al op zijn komst, en hij huurt alleen de zieligste en goedkoopste. Sommige moeders gaan zover om met een ijzerdraadje een armpje af te zetten van hun baby, want die leveren bij het bedelen veel meer op, en zijn dus beter te verhuren aan de bedelaar.


Ik ga nooit meer naar Varanassi (Benares). Het was verschrikkelijk. Eerst vol goede moed vroeg opstaan, om de zonsopgang boven de Ganges mee te maken. Dan met een klein bootje over de rivier. Een geweldige drukte, allemaal mensen die zich wasten in de rivier, elke paar honderd meter was er een tempel met erg luide religieuze muziek. Even uitgestapt om een apentempel te zien, ons door smalle erg smerige straatjes banend. Die dunne gevleugelde ratten die zich te goed doen aan de overblijfselen van een hond, doen me die niet denken aan de chicken tandoori die ik gisteren gegeten heb?. Wat een klerebeesten, die apen in de tempel. Jatten echt alles, en dreigden te bijten. Weer in de boot. Even verder stapten we uit bij een crematieplaats. He, daar liep een hond met wat mij toch een menselijke onderarm lijkt. En wat een weeïge zoete stank kwam er van de crematie af. Blij dat ik rookte, en een frisse neus tabakslucht kon inademen. En nog blijer toen we met het bootje weer verder gingen.

De schipper-gids had snel door dat de stemming eruit was. Dat zou invloed kunnen hebben op de baksheesh (fooi) en hij begon allerlei wetenswaardigheden aan te wijzen. Ziet u dat kleine grijze pakketje drijven? Dat is een baby-lijkje. Huh? In de krottenwijken wordt een baby geboren, maar de moeder heeft geen geld. Ze zet haar voet erop tot het dood is. Dan zou een crematie moeten volgen, met asverstrooiing in de Ganges, maar hout is hier erg duur, wegens al die crematies. Daarom wikkelt ze het in een doek, met een grote steen erbij, en dan de Ganges in. Na een paar maanden is het doek verrot, en gaat het babylijkje drijven, en dat is wat u nu ziet langskomen naast de boot.

Ik zie een grote gemotoriseerde boot met amerikanen langsvaren, en een dozijn Hollywood size filmcamera’s erop richten. Hier wil ik niet zijn.


Nog een foto van Fatihpur Sikri, hiernaast.

Tips voor reizigers vind je hier (engels)


Naar Boven


India blijft een land van tegenstellingen . . .

uitzicht


Huisvesting


Restaurant


Werk


Shopping


Street life


Cultuur



Kaart van India
Mijn Google Maps van Azie

Naar Homepagina

uitleg

India is een land in Azië dat ligt op het Indische subcontinent. Na China heeft het van alle landen ter wereld de meeste inwoners, ca. 1 miljard. India is een gigantisch schiereiland, dat in het oosten en zuiden grenst aan de Indische Oceaan en in het westen aan de Golf van Bengalen. In het noorden grenst het land (van west naar oost) aan Pakistan, China (Tibet), Nepal, Bhutan, Burma en Bangladesh. Ten zuidoosten van India in de Indische Oceaan ligt de eilandstaat Sri Lanka en ten zuidwesten liggen de Maldiven. Aan het schiereiland wordt ook wel gerefereerd als het Indiase subcontinent. De grootste stad van India is Mumbai.

Herkomst van de naam

De naam India is afgeleid van Sindhu, de lokale naam voor de rivier de Indus. De Veda's hebben geen naam gegeven aan India. De verschillende politieke partijen hebben wel andere voorkeursnamen voor het land zoals Hindustan (het land van de Hindoes), Hindu Rashtra en Bharath. De naam Bharath zou afstammen van twee oude koningen die Bharata genoemd werden. De naam Hindustan werd officieel opgegeven na de onafhankelijkheid op 15 augustus 1947, de naam wordt nog wel gebruikt door de mensen in de dagelijkse omgang. Een populair patriottisch lied geschreven door een moslim, Iqbal, begint met de zin: Sare jahaan se acchaa, Hindustan humaraa (groter dan de rest van de wereld is ons Hindustan).



Betekenis van de vlag
Het oranje (saffraan) in de Indiase vlag staat voor hereniging. Het wit vertegenwoordigt waarheid (of vrede) en het groen vertegenwoordigt de relatie van de mens met de natuur. Het centrale wiel vertegenwoordigt dynamisme en verandering.

Geografie

India ligt op het Indiase schiereiland en bestaat ruwweg uit drie delen. Het noorden van India is zeer bergachtig met een gedeelte van de Himalaya bergketen (hoogste punt Kanchenjunga 8.598 meter) en uitlopers daarvan zoals de Pamir en Karakoram. Hierna de vlakte met grote rivieren zoals de Ganges en de Brahmaputra die beginnen in de Himalaya en de noordelijke vlakten zeer vruchtbaar maken. In het westerse gedeelte ligt hier de Thar woestijn. Het zuiden van India is een groot plateau genaamd het Deccan. Dit plateau ligt tussen de Golf van Bengalen in het oosten en de Arabische Zee in het westen. Het plateau wordt van de kust gescheiden door 2 bergketens: de oostelijke Ghat en de westelijke Ghat.

India is ook het thuis voor verscheidene grote rivieren zoals de Ganges, Brahmaputra, Yamuna, Godavari en de Krishna. Slechts een klein gedeelte van de loop van de rivier die het land zijn naam geeft, de Indus, ligt op Indiaas grondgebied.

Klimaat

India heeft door zijn grootte verscheidene klimaatzones, van een tropisch klimaat in het zuiden tot een gematigd klimaat in het noorden. Het grootste gedeelte van India wordt echter gekenmerkt door een moessonklimaat en kent 3 seizoenen. Het koele seizoen van oktober tot februari, het hete seizoen van maart tot juni en het regenseizoen van midden juni tot september. De stad Delhi heeft een regenval van ongeveer 640 mm per jaar. De zuidwestelijke kust en het noordoosten van het land kennen veel meer regenval. In Darjeeling in het noordoosten tegen Nepal kan de regenval oplopen tot 3.040 mm. Dit in tegenstelling tot de Thar-woestijn in het noordwesten waar de neerslag niet hoger is dan 50 mm. Het centrale Deccan-plateau is relatief droog.

Flora

In de noordelijke valleien zijn er voornamelijke bossen. In het noordoosten komen er veel bamboebossen voor. Het noordwesten is voornamelijk steppe en woestijn. Het centrale plateau in het zuiden kent een begroeiing van palmbomen met regenwoud naar de regenachtige zuidwestkust toe.

Fauna

India kent door zijn grootte en zijn verschillende klimaten een zeer divers dierenrijk.

Bevolking

India is het land met na China de grootste bevolking ter wereld. Taal, religie en het kaste-systeem vormen een belangrijke basis voor het bepalen van iemands positie in de maatschappij. Zuid-India word gedomineerd door de donkerkleurige Dravidiërs. In het noorden stamt de bevolking af van de lichtergekleurde Indo-Ariërs die later, ongeveer 3500 jaar geleden, gearriveerd zijn.

Er zijn veel personen uit India die ook in het westen bekend zijn zoals de politicus Mahatma Gandhi. Omgekeerd zijn er ook veel westerlingen die van invloed zijn geweest op India.

Religie

India was de geboorteplaats van een aantal grote religies, waaronder het hindoeïsme, boeddhisme en het sikkhisme. Ook was de islam zeer belangrijk in India's geschiedenis.

Deze verschillende religies uitten zich in een diverse bevolking, 83% van de bevolking is hindoe, 11% moslim (soennisme), 2% christelijk, 2% sikh en 1% boeddhistisch. Hiernaast hebben ook nog het Jainisme, Zoroastrisme en de Bahai aanhangers in India, en er wonen ook joden.

Taal

In India worden lokaal veel verschillende talen gesproken. De belangrijkste taal is het Hindi dat evenals het oude Sanskriet geschreven wordt in het Devanagari-schrift. Het Hindi is de enige officiële federale taal. De staten en territoria hebben hiernaast nog 21 andere officiële talen op hun grondgebied ingesteld. Hiernaast zijn er nog 844 andere talen en dialecten. Het Engels dat geclassificeerd wordt als de officiële geassocieerde taal wordt nog steeds veel gebruikt in de wetgeving en het parlement. In de nationale regering geniet het Engels een semi-officiële status, de grondwet stelt dat dit periodiek opnieuw bekeken moet worden. De populariteit in het zakenleven, regeringszaken en de populariteit in niet-Hindisprekende staten zorgen ervoor dat het Engels zijn status blijft behouden.
Andere Talen: : Devanagari - Malayalam - Urdu

Politiek

India is een democratische republiek. Het bestaat uit een persoonlijke unie van staten met een overwegend federale structuur. De officiële naam is The Republic of India.

Staatshoofd
Aan het hoofd staat een president, Pratibha Patil. De taken van deze president zijn grotendeels ceremonieel. De president en de vice-president worden ieder 5 jaar gekozen door een speciaal kiescollege. De termijnen lopen niet gelijk en de vice-president volgt niet automatisch de president op bij diens overlijden.

De regering

De uitvoerende macht ligt bij de raad van ministers (het kabinet), die geleid worden door een premier (minister-president), Manmohan Singh. De president benoemt de premier die wordt voorgedragen door de regerende politieke partij of coalitie. De president benoemt dan ministers op advies van de premier.

Parlement

Het parlement van India kent 2 Kamers, het Hogerhuis genaamd Rajya Sabha (Nederlands: De raad van de staten) en het Lagerhuis genaamd Lok Sabha (Nederlands: Het huis van de mensen). De regering legt verantwoording af aan de Lok Sabha.

Administratieve indeling

India is onderverdeeld in 28 staten, 6 territoria en het territorium van de nationale hoofdstad, Delhi.

India heeft geen territoriale claim gelegd in Antarctica maar heeft er wel een permanent onderzoeksstation, Dakshin Gangotri.

Interne politieke problemen

In India waren en zijn er verschillende seperatistische bewegingen actief. In de staat Punjab streden extremistische sikhs voor een onafhankelijke staat. Het noord-oosten van India wordt al sinds de onafhankelijkheid geteisterd door groeperingen die tegen de staat of tegen elkaar vechten. Communistische militanten zijn vooral actief in het midden van het land. Spanningen tussen hindoes en moslims blijven aanwezig. Overbevolking, armoede en milieuproblemen vormen andere bronnen van problemen.

Externe politieke problemen

Met Pakistan en China zijn er problemen over de staat Jammu en Kashmir. Tussen India en Pakistan vinden regelmatig gevechten plaats aan de bestandslijn. Militanten die actief zijn in Kashmir krijgen steun vanuit Pakistan.

Economie

India wordt gerekend tot de ontwikkelingslanden met een laag gemiddeld inkomen. Veel mensen in de overbevolkte steden en op het platteland zijn extreem arm. Bijna 25% van de bevolking is nog steeds te arm om genoeg eten te kopen (2004). Meer dan 60% van de bevolking werkt in de agrarische sector. India heeft ook veel potentie voor mijnbouw. Ook de industrie breidt zich gestaag uit, hierbij geholpen door de lage lonen. De dienstensector is ook een sterke groeisector dankzij het hoge opleidingniveau in India. Vooral de IT-sector is bloeiende. De Indiase economie is sinds het begin van de jaren '90 van de 20e eeuw geliberaliseerd.

Landbouw
< Meer dan 60% van de bevolking werkt in de landbouw. De belangrijkste gewassen zijn graansoorten als rijst en gierst (millet en sorghum). Ook bonen en pinda's zijn belangrijk. India heeft meer koeien dan enig ander land ter wereld. Maar vanwege het Hindoegeloof mogen deze niet gegeten worden en kunnen ze alleen maar gebruikt worden voor hun melk.

Mijnbouw
India heeft grote grondstoffenvoorraden, waaronder olie, gas, steenkool en ijzererts.

Industrie
Geholpen door de lage lonen en de hoge opleiding van de bevolking slaagt India er steeds meer in om westerse bedrijven aan te trekken en zich er te vestigen. India produceert geavanceerde producten als raketten, auto's en vliegtuigen. Maar ook textiel, staal en machines zijn belangrijk. In het begin van de 21e eeuw remt de groei van de industrie af, hierdoor komen er minder banen voor de onopgeleide massa.

Dienstensector
Geholpen door de lage lonen en hoge opleiding heeft de dienstensector een grote vlucht genomen. Veel westerse bedrijven besteden hele delen van het werk zoals administratie, programmeren, callcentre's enz. uit naar India. India is een van de belangrijkste software-exporteurs van de wereld, de waarde van de software-export lag in 2003 op 10 miljard US Dollar.

Cultuur

De Indiase cultuur is een mengeling van verscheidene golven van immigraties die voornamelijk het noorden van het land beïnvloed hebben.

Muziek
De twee belangrijkste klassieke muziektradities zijn de Carnatische muziek uit Zuid-India en de Hindoestaanse muziek uit Noord-India. De Hindoestaanse muziek heeft veel mosliminvloeden ondergaan. Beide muzieksystemen zijn gebaseerd op Vedische principes. Een aantal muziekinstrumenten uit India, zoals de sitar en de tabla, zijn wereldwijd bekend.

Dans
Er bestaan veel traditionele dansvormen in India, onder andere de Bharata Natyam, Odissi, Kuchipudi, Kathak en Kathakali. De meeste dansen vertellen een verhaal.

Festivals
India kent vele festivals de meeste hiervan komen uit het Hindoeïsme, zoals het Holi-Phagwa, Diwali, Vijayadasami, Sankranthi en Pongal.

Literatuur
De literatuur in India wordt zowel geschreven als oraal overgebracht. De Hindoeliteratuur vormt een groot gedeelte van de Indiase cultuur. Behalve de Veda's, Upanishads, Bhagavad Gita en de Srimad Bhagavatam, die een heilige vorm van kennis vertegenwoordigen, zijn belangrijke werken onder andere de epossen: Ramayana en de Mahabharatha. De Vaastu Shastra behandelt de architectuur en stadsplanning. De Artha Shastra is belangrijk in de politieke studies.

Filmindustrie
Ondanks dat een groot deel van de bevolking arm is, beschikt het land door het beroemde Bollywood over de grootste filmindustrie ter wereld.

Klederdracht
India kent vele traditionele kostuums zoals de Sari, Salwar Kameez, Dhoti en de Kurta.

Indiase keuken
In de Indiase keuken wordt veel gebruikt gemaakt van rijst, granen en specerijen en verse kruiden die tot graham masala's (aromatische mengels) gemalen worden. Curry's, tikka's en kofta's die met rijst of met vers brood gegeten worden, zijn bekende Indiase gerechten.

Sport
De officiële nationale sport van India is hockey. De meest populaire sport in India is cricket en het is de daarmee de onofficiële nationale sport. Het is zo populair dat het gezien wordt als één van India's snelstgroeiende industrieën. Andere populaire sporten zijn: tennis, badminton en schaken. Van schaken wordt aangenomen dat het in India ontstaan is (Chaturanga). Andere traditionele sporten uit India zijn Kabaddi, Gilli-danda, polo en badminton, dat bedacht werd in een Britse club in Pune in de 16e eeuw.

Geschiedenis

India was de geboorteplaats van een aantal grote religie's waaronder het Hindoeïsme, Boeddhisme en het Sikkhisme. India heeft veel invloed gehad op de ontwikkelingen in Zuidoost-Azië door middel van het Hindoeïsme en het Boeddhisme. Al voor het begin van onze jaartelling dreven de Indiërs handel met dit gebied, tot in China aan toe. De Indiërs hebben onder andere invloed gehad in het begin van het Khmer Rijk, Java en ook in Funan en Champa. Ook in hedendaags Thailand zijn er verscheidene pre-Tai koninkrijken zoals Haripunchai, Dvaravati en Lopburi die door de Indiërs beinvloed zijn.

Vroege geschiedenis

De vroegste vondsten van rotsbewerkingen in India dateren tot ongeveer 40.000 jaar geleden in het paleolithicum in Bhimbetaka in centraal India en op andere locaties. De oudste permanente nederzettingen in Zuid-Azië dateren van ongeveer 9.000 jaar geleden. Deze lokale cultuur ontwikkelde zich in de Indusvalleibeschaving (ook wel Sindhu-Sarasvati traditie). Deze beschaving bereikte zijn hoogtepunt tussen 2600 v. Chr. en 1900 v. Chr. en was één van de oudste beschavingen.

In deze tijd werd er in het westen vaak gesproken over de grote rijkdommen van India en dit spoorde Alexander de Grote aan om nadat hij de Perzen verslagen had, te proberen India te veroveren.

Het begin van de jaartelling

Van ongeveer het jaar 300 tot het jaar 500 was een groot deel van hedendaags India onderdeel van het Gupta Rijk. Hierna werd een groot rijk gevestigd door de Chalukya in midden India van ongeveer de jaren 500 tot 750. De Islam werd in ongeveer het jaar 1000 geïntroduceerd in delen van India. In 1526 vestigde het moslim Mughal koninkrijk zich in India.

Komst van de Europeanen

Portugal was het eerste Europese land dat om Kaap de Goede Hoop zeilde en India bereikte. Zij vestigden daar de kolonie Goa. Vanaf de 17e eeuw begon Engeland de situatie in India te beïnvloeden. In 1676 vestigden ook de Fransen zich aan de oostkust van India bij Pondicherry, ten zuiden van Chennai (Madras). Van 1858 tot 1947 werd India geregeerd als een onderdeel van het Britse rijk.

Onafhankelijkheid

Een voornamelijk geweldloze opstand onder Mohandas Karamchand Gandhi en Jawaharlal Nehru leidde tot de onafhankelijkheid van Brits India in 1947. Het Indiase subcontinent werd verdeeld in de seculiere staat India en de kleinere moslimstaat Pakistan. India en Pakistan hebben sindsdien nog verscheidene grensconflicten gehad. India greep ook in bij de burgeroorlog tussen West- en Oost-Pakistan in 1971 waarna het laatste gebied zichzelf afscheidde als het land Bangladesh. Tot in 2003 zijn de spanningen tussen beide landen zeer hoog en zijn ze verwikkeld in een wapenwedloop.

Overige wetenswaardigheden
Het verkeer rijdt aan de linkerkant van de weg.
Het Engels is gebaseerd op het Oxford Engels.
De officiële datumnotatie: dd/mm/jjjj.
De postcode bestaat uit 6 cijfers.
India gebruikt het metrische systeem.
Spanning 220V; Frequentie 50 Hz.
Het financiële jaar start op 1 april.


Naar Boven
Naar Homepagina