La Paz (economisch hoofdstad van Bolivia)

<< >> To English page


Ik ben nu vier keer in Bolivia geweest, een keer gedurende 6 weken, in 1992 als onderdeel van een reis door Bolivia, een puntje van Brazilië en Paraguay, de tweede keer vier weken in 1993, om daar te trouwen met mijn Boliviaanse vrouw, de derde keer weer vier weken, in 1999, om mijn pasgeboren zoontje aan de Boliviaanse schoonfamilie te tonen en de vierde keer weer vier weken, om ook met mijn tweede kind te pronken.

muziek
radio



Anekdote
Mijn toenmalige werkgever vertelde me eind november dat ik, na drie jaar werk op contractbasis, mijn overgebleven vakantiedagen eens moest opnemen. Ik zou ze niet mee kunnen nemen naar het volgende jaar. Zes weken vakantie, op te nemen in voornamelijk januari. Dat klonk me direct als Zuid-Amerika, Afrika trekt me niet zo.
Zes weken is niet zo lang voor zo´n groot continent, dus ik zou me op 1 land moeten concentreren. Vrienden adviseerden me uit ervaring Bolivia, en via via kreeg ik nog een uitnodiging om bij een familie in La Paz , de hoofdstad, langs te gaan. (googlemap detail)


Op 23 december was mijn vlucht, en ik kwam 24 december aan. Hoewel het zomer was, vond ik het vrij fris. De vrienden hadden vergeten te zeggen dat La Paz op 4 kilometer hoogte ligt.
Op het vliegveld kreeg de hoogte me een beetje te pakken. Ik zag allemaal kleine stipjes voor mijn ogen draaien. Toen ik mijn rugzak opzette (24 kg), werden die stipjes een stuk duidelijker. Beter kalm aan doen. Met een taxi naar een hotelletje bij het centrum gegaan. Ik belde het nummer van de familie, om het bezoek maar meteen af te ronden, want ik dacht dat het beter was eerst naar een lager gelegen stuk reizen. Een amerikaans sprekende vrouw haalde me op van het hotel, en ik werd uitgenodigd op een kerstdiner. Dat is waar ook, dat is de 24e, en daar had ik niet aan gedacht. Een heel gezellig feest, goed eten en drinken, en een meisje had zelfs nog een kadootje voor me. Ik had tot mijn schaamte geen kadootjes terug. Maar dit was een familie waar men niet moeilijk doet. Ik sprak geen woord spaans, maar in de familie waren mensen die frans spraken, anderen duits, en weer anderen engels. Dus heel gezellig gepraat, en flink gedronken. Diep in de nacht werd ik uitgenodigd voor een barbecue de volgende dag, even buiten de stad. Goed plan.


De volgende dag stonden de heer van het huis en ik bij de minibusjes te wachten en te wachten op de vrouwelijke familieleden, en veel later kwamen de dames, gezellig en ontspannen babbelend. We kwamen op een een groot grasveld aan, met een soort feestzaaltje erbij.
De barbecue werd bediend door een grootmeester in barbeques, er was leuke muziek, en veel drank. Ik dacht nog dat ik niet zou moeten drinken als ik last heb van de hoogte, maar de familie drong aan, de geest was gewillig en mijn slokdarm had geen moeite. Men leerde me, tot groot vermaak, een paar inheemse dansen zoals de queca. Een sierlijke dans waarin de man met een zakdoekje de vrouw uitdaagt, en andersom, dit met flinke passen en gedurende zeker een kwartier per nummer.
Bij elk refrein werd de muziek gestopt, en kwam iemand met volle glazen sterke drank, die dan in 1 teug naar binnen moesten. Een nummer kent vele refreinen, en zo raak je hem snel. Het feest en barbecue gingen door tot de zon onder was. (Ik wachtte eigenlijk op de man met de hamer, maar die kwam niet. Hij had zeker hoogteziekte.) De harde kern stelde voor om naar het huis van een van hen te gaan, en muziek te spelen. Waarom niet? Het werd heel gezellig, de gitarist deed het geweldig goed, en de zangeres zong prachtig, en legde veel drama en gevoel in haar zang. Ook hier weer sterke drank, als men een feest maakt, doet men het ook meteen goed.


Ik vertelde de familie wat mijn plannen waren, maar ze wisten nog een paar fantastische plekjes. Zo ben ik met een paar familieleden met de taxi naar tihuanacu geweest, 100 km verderop, een oude religieuze pre-inca stad uit de tijd dat het Titicaca meer nog stukken groter was. Later ga ik met de familie naar Coroico , een prachtig bergstadje in de Yungas (het subtropische gedeelte, onderdeel van het Amazone bekken).


Naar Boven


Kaart van Bolivia
Mijn Google Maps van Zuid Amerika
Compleet foto-album van Bolivia

Naar Homepagina

Achtergrond


Bolivia (officieel: República de Bolivia) is een presidentiële republiek in Zuid-Amerika. Het land wordt volledig omsloten door andere landen. Bolivia grenst in het noorden en het oosten aan Brazilië (3400 km), aan Paraguay (750 km) in het zuidoosten, aan Argentinië (832 km) in het zuiden en aan Chili (861 km) en Peru (900 km) in het westen. Vroeger was Bolivia twee keer zo groot en grensde het zelfs aan de Stille Oceaan (Pacific). In de loop der tijd heeft het land veel gebied verloren aan de buurlanden.
Bolivia is qua oppervlakte het vijfde land van Zuid-Amerika en meet 1.098.581 km2. Het is daarmee ongeveer net zo groot als Spanje en Frankrijk samen en ongeveer 26x zo groot als Nederland.
Bolivia ligt in het centrum van het Andesgebergte dat van noord naar zuid over het Zuid-Amerikaanse continent loopt. Het Boliviaanse Andesgebergte bestaat uit twee evenwijdig lopende bergketens. Daartussen ligt een hoogvlakte (Altiplano) die op een hoogte van ca. 4000 meter ligt. De oostelijke bergketen heet de Cordillera Oriental en daar komen toppen voor tot 6500 meter hoogte. De westelijke bergketen heet Cordillera Oriental en kenmerkt zich door veel vulkanische activiteit en droge woestijnachtige gebieden. Langs de grens met Chili liggen rijen vulkanen met de hoogste berg/vulkaan van Bolivia, de Sajama (6700 meter). Het laagste punt van Bolivia ligt bij de Rio Paraguay (90 meter boven zeeniveau).
De hoogvlakte (Altiplano) grenst in het noorden aan het Titicaca-meer en in het zuidwesten aan een gebied met woestijnen en zoutmeren. Het Titicaca-meer ligt 3810 meter boven de zeespiegel, heeft een oppervlakte van 8800 km2, is tot 400 meter diep en is het hoogst bevaarbare meer ter wereld. Dwars door het meer loopt de grens met Peru. De Altiplano heeft in een zeer ver verleden onder zeeniveau gelegen. Bewijzen daarvoor zijn de vele fossiele schelpen, koralen en zeedieren die gevonden zijn. In het oosten liggen middelhoge bergmassieven met diepe, door rivieren uitgeslepen dalen (yungas).
Ten zuiden hiervan gaat dat gebied over in een valleiengebied (valles) die nog altijd op 2000 à 3000 meter hoogte liggen. Het noordelijke gedeelte van de laagvlakte behoort tot het stroomgebied van de Amazone. Hier vinden we regenwoud (Oriente) dat naar het zuiden overgaat in een savanne-achtig landschap met grasvlaktes (pampas). In het zuidwesten liggen uitgestrekte salpeterwoestijnen en zoutmoerassen.

Klimaat
De Andesmassieven verdelen Bolivia in klimaatzones en zijn voor het klimaat dé bepalende factor. In het noordelijk gelegen Amazonegebied is het klimaat tropisch en vochtig, in het zuidoosten is het droog en heet, in de valleien is het vrij koel en in het hoogland is het koud. Het regenseizoen valt in de zomer, van december tot april. De winter die van mei tot augustus duurt, is het droge seizoen.
Een andere manier om het klimaat globaal in te delen is de hoogte waarop dorpen en steden gelegen zijn. Boven de 4000 meter is het meestal koud (tierra fría), ’s nachts zelfs tot –20°C. Tussen de 2000 en 4000 meter is het gematigd warm tot koud. Tussen de 1500 en 2500 meter is het vaak aangenaam subtropisch weer (tierra templada). Beneden de 1000 meter is het over het algemeen tropisch warm (tierra caliente).
Op de oostelijke bergketen, de Cordillera Oriental, valt de meeste sneeuw en behoorlijk veel regen op de wat lagere delen. Op de westelijke bergketen, de Cordillera Occidental, valt zeer weinig neerslag. Door de constante temperatuur (9°C) van het Titicaca-meer heerst er rond dit meer een mild klimaat. In het zuiden en de zuidwesthoek van het land wordt het steeds kouder en kan het ’s winters streng vriezen. In het hoge Andesgebergte is de winter, die van mei tot september duurt, zonnig en droog. Op 4000 meter hoogte is het 10-15°C, maar voelt het door de felle zon warmer aan. ’s Nachts daalt de temperatuur tot onder het vriespunt. De gemiddelde zomertemperatuur ligt vaak maar enkele graden hoger dan in de winter doordat het ’s zomers vaak regent en bewolkt is. La Paz ligt bijvoorbeeld op 3658 meter hoogte; in januari is het gemiddeld 10°C en in juli 7°C; er valt gemiddeld 572 mm neerslag per jaar.
In de dalen tussen de in het oosten liggende middelhoge berggebied is het zeer regenachtig en subtropisch warm. Dit gebied gaat over in valleien (valles) met minder regen, en dan alleen nog in de regentijd van december tot april. In de laagste dalen van het Andesgebergte is het tropisch warm. In de laaglanden heerst een tropisch, vochtig klimaat. Het vriest hier nooit, maar het kan wel ineens sterk afkoelen als de Surazo waait, een koele zuidenwind. Ook hier valt de meeste regen in de zomer en dat kan zelfs tot grote overstromingen leiden doordat de rivieren de grote hoeveelheden water niet kunnen verwerken. Concepción ligt op 490 meter hoogte; in januari is het gemiddeld 24°C en in juli 20°C; er valt gemiddeld 1141 mm neerslag per jaar. Doordat Bolivia op het zuidelijk halfrond ligt, is het bij ons zomer als het daar winter is en omgekeerd.




Naar Boven
Naar Homepagina