Maleisië

<< >> Koh Samui


Ik ben nog maar een keer in Maleisië geweest, gedurende twee weken, als onderdeel van een reis van een half jaar, van Indonesië, Singapore, Maleisië, Thailand, Hongkong, China en Pakistan.
Radio

Route: van Jakarta (Indonesië) en Singapore naar Malacca, Seremban, Kuala Lumpur, Cameron Highlands, Taman Nagara National Park, Kuala Terengganu, Kota Bharu en van daar naar Thailand.

Anekdote

Over Singapore kan ik kort zijn: een prachtige stad, maar gemaakt voor robots en niet voor mensen. Alles wordt hier blinkend schoon gehouden, en er zijn vele wetten om dit zo te houden. Hoge boetes voor het betreden van grasveldjes (hoewel de politie in burger daar wel op zit, om je uit te dagen), hoge boetes voor het bezit van kauwgum, geen peuken in de goot, boetes voor het trekken aan de noodrem, alle waarschuwingen inclusief de extreme hoogte van de boete.
Er is veel te zien in Singapore. Het chinese centrum is meer chinees dan China zelf, nadat daar veel cultuur verwoest is tijdens de culturele revolutie.


In de chinese wijk van Singapore heb ik een chinese tempel bezocht. Daar bevond zich een vitrine met een soort grafstenen, maar dan van hout, en veel kleiner. Honderden naambordjes , in twee maten: de grote en de kleine. De chinezen geloven namelijk dat er twee hemels zijn: de eenvoudige hemel en de luxe versie daarvan. De familie moet lang sparen om een naambordje te kunnen upgraden, en daarmee het familielid te laten verhuizen naar de luxe hemel.
Ook grappig was de winkel met begrafenis-requisieten, zie hiernaast. Bij de begrafenis worden allerlei kadootjes verbrand, die dan via de rook bij de overledene aankomen. Het winkeltje had papieren auto's, papieren brommers, zelfs papieren huisbedienden. En natuurlijk veel namaak-geld. Mocht de overledene onverhoopt toch in de hel aankomen, dan zal hij vast blij zijn met de miljoenen dollars aan Hell Banknotes, waarmee hij zich vrij kan kopen uit de hel. Die chinezen denken werkelijk aan alles.


In het midden van Maleisië ligt een grote jungle, ik geloof dat dit Taman Negara heet. Dit is primary jungle, de zeldzame vorm van het dichtstbegroeide oerbos. Via een boottocht over door boomblaadjes compleet bruigekleurd water, kom je in het kamp. Dit is een luxe set van bungalows op een vlakje aan de oever van de rivier . Maleisië is heel goedkoop, zeker als je net uit Singapore komt, en deze luxe kan er wel vanaf. Bij het kamp zijn paden uitgezet door de jungle, want zonder pad kom je er echt niet door. De meeste toeristen hebben geen conditie, want ik denk dat ik alle uitgezette paden zeker twee keer gelopen heb in deze drie dagen, waar een aantal benoemd was als “dagtocht”.


De jungle is hier erg dicht. De hoogste bomen zijn zeker dertig tot veertig meter hoog. Daaronder heb je weer andere begroeiing, en dat loopt laagsgewijs door, zodat het op de grond zo donker is dat de camera geen foto´s kan maken. Alleen af en toe zie je een gaatje waar licht door valt. Onder de humuslaag van gevallen bladeren en takken schittert strand-zand. Zo´n tien tot twintig centimeter onder de jungle is er alleen dode grond. Ziet er kwetsbaar uit. De jungle zelf is groen, groen en groen. Werkelijk alles wat je ziet is plantaardig. Het krioelt er van de beesten, waar je niets van te zien krijgt door al die bladeren. Je kunt wel prachtige vogelzang horen, maar zien: ho maar. Het is er warm, en heel vochtig. Met de minste inspanning is het zweten, de druppels hangen aan mijn neus. Doet best wel zeer aan mijn ogen, dat zoute zweet dat langs mijn voorhoofd naar mij ogen gutst. Net als in de woestijn moet je hier zeven liter water per dag drinken. Op de foto hieronder is dat die witte tas waar mijn arm op rust.


In die hitte vraag je je misschien af waarom ik geen luchtiger kleren en sandalen draag. Nou, dat dachten andere toeristen ook. Allereerst sterft het er werkelijk van de muggen, inclusief die malaria-types. Alleen in rubberplantages heb ik er meer gezien per kubieke meter, dan praat je al snel over honderden grammen mug per m3. Daarnaast heb je in de jungle ook veel bloedzuigers. Voel je niks van. Er kriebelt iets lichtjes in je nek, en je gaat er met je hand overheen. Als je je hand terugtrekt zie je dat die kompleet bedekt is met bloed. Hoe die beesten in je nek komen is een raadsel, maar geloof me dat je daarna voorgoed een grote zakdoek om je nek knoopt. Ze beginnen als nietige worpjes, 3 cm bij 3 mm., maar het worden joekels zo groot en dik als je pink zodra ze met je klaar zijn. Hetzelfde voorzorg met broekspijpen-in-de-sokken. Indiana Jones was niet helemaal gek. Hoed met een brede rand, voor schaduw en tegen insecten zoals teken, spinnen en bloedzuigers. Dikke hoge bergschoenen, want er zijn ook miljoenpoten (inderdaad, de grotere broer van de duizendpoot), die zo groot worden als een flinke kroket, met aan hun achtereind een indrukwekkende stekel met gif, die ze in je hak boren als je alleen sandalen aan hebt. Zo´n steek houdt je zeker twee weken aan het toilet gekluisterd. De steek van een teek kan niet veel kwaad, behalve als je hem in een reflex van de hand slaat. Dan blijft het kopje zitten en dat kan heel snel geweldig zweren. Krabben op plaatsen waar die miljarden muskieten je gestoken hebben levert ook snel pus en pijn op. Ik denk dat ik mijn punt wel gemaakt heb over mijn kleding.

De jungle van maleisië is beroemd om zijn tijgers. Omdat die voornamelijk bij schemer en nacht jagen, is er een uitkijktoren waar je na zonsondergang naar beneden kan kijken. Uiteraard niet 1 tijger gezien. De jungle is ook beroemd om zijn Rafflesia (de grootste bloem ter wereld, een insecten-eter en daarom mijn vriend). Wederom: niet eentje gezien. Er zijn ook heel bijzondere vogels, maar ik merk dat ik mezelf herhaal.

Het noorden van Maleisië heeft geweldige standen, wat rust en (gebrek aan) toerisme betreft zeker beter dan Pukhet of Koh Samui in Thailand. Maar die jungle overtreft alles. Echt een aanrader.

Na Maleisië doorgereisd naar Thailand Thailand


Naar Boven

Kaart van Maleisië
Mijn Google Maps van Azie
Compleet foto-album van het verre Oosten.

Naar Homepagina

Achtergrond


MALEISIE

De Federatie Maleisië is een land in het zuidoosten van Azië. Het bestaat uit twee afzonderlijke delen die gescheiden worden door de Zuid-Chinese Zee: West-Maleisië op het Maleisisch schiereiland, dat in het noorden aan Thailand grenst, en dat Singapore in het zuiden insluit; en Oost-Maleisië, het noordelijkste gedeelte van het eiland Borneo, dat in het zuiden grenst aan Indonesië en dat Brunei in het noorden insluit.

Geschiedenis

Het Maleisisch schiereiland ontwikkelde zich als een voornaam Zuidoost-Aziatisch handelscentrum, toen de handel tussen China en India door de drukke Straat van Malakka toenam. De islam arriveerde in de 14e eeuw, gevolgd door Europese handelslieden in de 16e eeuw, waarna de Portugezen, Nederlanders en Britten achtereenvolgend de straat van Malakka domineerden.

De Britse kroonkolonie van de Straits Settlements werd in 1826 opgericht en langzaam maar zeker vergrootten de Britten hun controle over de rest van het schiereiland. Na de Japanse bezetting tijdens Wereldoorlog II groeide het streven naar onafhankelijkheid onder het volk, tezamen met een communistische opstand. Het schiereiland werd in 1957 onafhankelijk onder de naam 'Federatie van Maleisië', waar de haven van Singapore geen deel van uitmaakte.

Een nieuwe federatie met de naam Maleisië werd op 16 september 1963 opgericht door het samengaan van Maleisië, Singapore, en de Oost-Maleise staten Sabah en Sarawak aan de noordkust van Borneo. De vroegere jaren werden gedwarsboomd door pogingen door Indonesië om Maleisië te overheersen, Filippijnse aanspraken op Sabah, en de uiteindelijke afscheiding van Singapore in 1965.

Politiek

De federatie van Maleisië is een constitutionele monarchie. Officieel staat de Hoogste regeerder of Yang di-Pertuan Agong, die gewoonlijk de koning wordt genoemd, aan het hoofd hiervan. De Koningen van Maleisië worden gekozen voor termijnen van vijf jaren uit de negen sultans van de staten van het Maleisische schiereiland. De huidige koning is Tuanku Syed Sirajuddin.

Het kabinet heeft De uitvoerende macht. Het wordt geleid door de premier (2003: Abdullah Ahmad Badawi). Het parlement bestaat uit twee kamers: de senaat (Dewan Negara) en het lagerhuis of huis van afgevaardigden (Dewan Rakyat). De grondwet van Maleisië stipuleert dat de premier gekozen moet worden uit het lagerhuis, dat naar het inzicht van de Yang di-Pertuan Agong een meerderheid in het parlement vertegenwoordigt. Het kabinet wordt uit leden van beide huizen van het parlement gekozen, en legt verantwoordelijkheid af bij dat orgaan. De regeringsleiding is begin 2004 verhuisd naar het nieuwgebouwde Putrajaya.

Alle 69 leden van de senaat hebben zesjarige ambtstermijnen; 26 worden gekozen door de 13 staatsvergaderingen, en 43 worden door de koning aangesteld. Afgevaardigden van het huis worden uit districten met een lid gekozen op basis van algemene stemmingen. De 193 leden van het huis van afgevaardigden worden voor maximale ambtstermijnen van 5 jaar gekozen. De wetgevende macht is verdeeld tussen federale rechtsorganen en die van de staat.

Maleisië heeft affilliaties met:APEC, ASEAN en het Brits Gemenebest


SINGAPORE

Singapore (officiële naam: Republic of Singapore) is het kleinste land van Azië. Het is een groep eilanden in de Singapore Straat, zeer dicht bij het westelijke deel van Maleisië. De Singaporestraat is een deelzee van de Straat van Karima, en de Zuid-Chinese Zee. Het hoofdeiland Singapore wordt verbonden met het vasteland door een dam in het noorden en door een brug in het noordoosten. Er vindt veel landaanwinning plaats om de mensen te kunnen huisvesten en nieuwe bedrijfsterreinen te kunnen aanleggen.

Geografie

Het hoofdeiland Singapore heeft ongeveer een ruitvorm. Hiernaast zijn er nog meer dan 60 kleinere eilandjes die tot het land behoren. De oorspronkelijke vegetatie was Tropisch regenwoud maar hiervan is behalve op sommige van de eilanden weinig meer over. Grote Eilanden: Singapore, Jurong, Pulau Tekong, Pulau Ubin, Sentosa

Dierenrijk

Sinds de kolonisatie in 1819 is het aantal soorten dieren (zoogdieren, vissen, vogels) in Singapore met 87% afgenomen. Als gevolg van de ontbossing komt bijvoorbeeld de tijger niet meer voor in Singapore.

Bevolking

De bevolking van Singapore bestaat uit 3 groepen. De oorspronkelijke Maleisiërs die 14% van de bevolking uitmaken en de twee grote groepen immigranten, Chinezen met 77% en de Indiërs (voornamelijk Tamils). De groepen leven vaak gescheiden van elkaar, maar de regering probeert de mensen te overtuigen van het feit dat men eerst Singaporees is en daarna pas de eigen etnische achtergrond. Er hebben zich onlusten tussen de verschillende groepen voorgedaan tot in de jaren 80 van de 20e eeuw aan toe.

De bevolking groeit met gemiddeld 1,7% en de gemiddelde levensverwachting in 2003 was 76 jaar. In 2003 had men in Singapore het laagste aantal geboortes ooit. De regering probeert door financiële vergoedingen en voorlichtingsprogramma's het aantal geboortes te verhogen.

Religie

Boeddhisme 34%, taoïsme 20% (voornamelijk de etnische Chinezen), islam 15% (voornamelijk de etnische Maleisiërs), christendom 13%, hindoeïsme 4% (voornamelijk de etnische Indiërs), confucianisme of geen godsdienst 14%

Talen

Singapore heeft vier officiële talen: Maleis, Engels, Chinees en Tamil. De verschillende bevolkingsgroepen spreken 20 verschillende talen en dialecten. Naast het Mandarijns Chinees worden er 6 Chinese dialecten gesproken en een aantal Maleisische. De regering stimuleert het gebruik van het Engels als dagelijkse omgangstaal.

Politiek

Singapore is een parlementaire republiek, in de praktijk wordt de politiek gedomineerd door de People's Action Party (PAP). De manier van regeren komt dichter bij autoritarisme dan bij democratie. In tegenstelling met de meeste andere autoritaire regimes heeft Singapore een succesvolle corruptievrije en transparante markteconomie. De president wordt direct gekozen, het parlement via een districtensysteem. Het huidige staatshoofd is Sellapan Rama Nathan (sinds 1999) en de regeringsleider is Goh Chok Tong (sinds 1990)

Administratieve indeling

Singapore bestaat in principe uit één stad en heeft behalve kiesdistricten geen verdere administratieve onderverdeling.

Enkele andere plaatsen in Singapore: Changi

Affilliaties: APEC, ASEAN, Brits Gemenebest

Interne politieke problemen

De regerende PAP (People's Action Party, 82 van de 84 zetels) wordt verweten haar meerderheid te versterken door het beïnvloeden van districtsgrenzen, niet-geheime stemming, rechterlijke acties met hoge geldstraffen tegen politici van de oppositie enzovoort.

Economie

Munteenheid: Singapore-dollar, koers: S$1= €0,60 (medio 2002)
BNP: $99,4 miljard, $24740 per hoofd (2000)
Inflatie: 1,0% (2001)
Werkeloosheid: 4,5% (2001)
Ontwikkelingshulp: ontvangen $1 miljoen (2001?)
Landbouw: groente, orchideeën

Industrie: onder meer chips, scheepsbouw, computers, machines, olieraffinage, metaal, chemische industrie, textiel

Handel

Export: US$139 miljard
Exportproducten: machines 66%, olie en olieproducten 8%, chemicaliën 6%
Exportpartners: Verenigde Staten 19%, Maleisië 17%, Hongkong 8%
Import: US$128 miljard
Importproducten: machines 60%, eindproducten 10%, halffabrikaten 9%
Importpartners: Verenigde Staten 17%, Japan 17%, Maleisië 16%
Grote haven en belangrijke luchthaven

Vervoer

Singapore heeft een metronetwerk dat een gedeelte van het eiland Singapore beslaat. De internationale luchthaven van Singapore is Changi Airport dat bij de plaats Changi aan de oostkant van het eiland Singapore ligt.

Op een groot deel van het wegennet in het centrum wordt elektronisch tol geheven voor auto's en motoren.

Geschiedenis van Singapore

Vroege geschiedenis

De geschiedenis van Singapore gaat op zijn minst zo ver terug als de 14e eeuw. In die tijd ontstond het onder de naam Temasek bekend als een haven en gefortificeerde stad. Het was een onderdeel van het Sri Vijaya rijk. De Maleisische historische geschriften (de Sejarah Melayu, of Maleisische annalen) beschrijven de oude plaats. Recent archeologisch onderzoek toont aan dat het oude Singapore een handelscentrum van enig belang was.

Na de val van het Sri Vijaya rijk werd Temasek geclaimd door verschillende regionale machten. Het Thaise koninkrijk Ayutthaya poogde zelfs de stad te onderwerpen maar de invasie werd afgeslagen. In ongeveer het begin van de 15e eeuw werd Temasek hernaamd in Singapura wat Leeuwenstad betekent in het Sanskriet.

Engelse overheersing

In 1819 werd het gebied van Singapore gekoloniseerd door Engeland. De Engelse Sir Thomas Raffles stichtte een handelspost en legden daarmee de fundamenten van het huidige Singapore. Gedurende de Tweede Wereldoorlog werd Singapore bezet door de Japanners.

Onafhankelijkheid

In 1959 kreeg Singapore zelfbestuur, waarna het zich in 1963 aansloot bij de Maleisische Federatie Op 9 augustus 1965 verliet Singapore de federatie, en werd het een onafhankelijke republiek, lid van het Britse Gemenebest. Na de onafhankelijkheid heeft Singapore zich onder leiding van de autoritaire minister president Lee Kuan Yew ontwikkeld van een arm derde wereldland tot een van de welvarendste landen ter wereld. De haven van Singapore is één van de drukste havens van de wereld. Ook het inkomen per hoofd van de bevolking ligt gelijk met dat van andere westerse landen.

Betekenis van de vlag

Horizontale rechthoek, bestaande uit twee even brede horizontale banden (boven: rood, onder: wit). In het rode gedeelte staat links een witte "sikkelmaan", met de twee punten naar rechts. In de holte die de sikkel vormt, staat een kleine, witte ster. Rechts hiervan staan nog vier even grote witte sterren

Naar Homepagina