Nepal

<< >> To English page


Ik ben maar een keer in Nepal geweest, gedurende twee week, als onderdeel van een reis van Londen naar Kathmandu met Encouter Overland, in 1982.

Anekdote

Nepal is al lang een bekend toeristenoord. Dat is jammer, want je vindt overal colaflesjes, afval plastic, etc. etc. Ook zijn er meer inhalige mensen, die zonder geld geen genoemen nemen en overgaan tot dwang. Op de foto hierboven zie je dat de straatmuzikanten echt geld willen.


Het land is schitterend. Hoge bergen, en verrassend groen in de zuidelijke valleien. Eigenlijk is Nepal een 200 km brede overgangszone tussen het Indiase laagland en het Tibetaanse hoogland (4 km). In het westen is er een interessante jungle met o.a. neushoorns en tijgers, in het noorden is het echt steil, en het zuiden heeft een heerlijk groen klimaat. Persoonlijk vind ik het noorden van Pakistan eigenlijk steiler en ongerepter, en de landschappen en cultuur voor Ladakh (noord-india) iets mooier. Maar dat kan ook komen omdat die vervelende toeristen veel hebben stukgemaakt in de bevolking.


We gingen met Encounter Overland weer wild kamperen aan de rand van een meer in de Pokhara vallei, hoewel er nu twee vrijwilligers als bewakers werden ingesteld, om in onze veel te grote oranje legertruck te slapen. Ik deelde een tent met een Deense jongen. Hij had nog een veel te groot Indiaas bankbiljet, en heeft deze omgewisseld voor Nepalese roepies, bij een jongetje van een jaar of twaalf. Nu moet ik erbij zeggen dat er een klein scheurtje in de buitenkant van het biljet zat. Een gat zo groot als een gulden in het midden van het biljet is geen probleem, maar de volkswijsheid wil het dat een scheurtje in de rand het biljet ongeldig maakt. Als voldoende mensen het geloven, wordt het vanzelf waar. Een uurtje na het wisselen komt het jongetje terug, met nu een veel grotere scheur in de rand. Na heel, heel erg veel onderhandelen en ruzie maken nam de Deense jongen het biljet terug. De volgende dag bleek (alleen) onze tent te zijn opengesneden, hij was zijn paspoort en portemonnee kwijt, en ik nagenoeg niks. Bovendien was de trailer leeggehaald, en alle rugzakken waren in het water gedonderd. Nou, gezellig hoor.


Naar Boven

Kaart van Nepal
Mijn Google Maps van Azie

Naar Homepagina


Achtergrond

Nepal is een land in Azië, gelegen in de Himalaya tussen India en China (Tibet). De staat is een constitutionele monarchie. Het zuidelijke gedeelte van Nepal ligt op het Indische subcontinent.

Geografie

Een groot gedeelte van Nepal is zeer bergachtig. Van de tien hoogste bergen in de wereld liggen er acht in Nepal, waaronder de hoogste berg ter wereld de Mount Everest die aan de grens met China (Tibet) ligt. In het zuiden van het land langs de grens met India zijn lager gelegen gebieden. Ongeveer 20% van de oppervlakte is bruikbaar voor landbouw. Van het zuiden naar het noorden kent Nepal drie zones, het laagland (Terai regio) in het zuiden, heuvels en lage bergen in het centrum, en de Himalaya in het noorden.

Enkele andere hoge bergen en ruggen in Nepal zijn: Kangchenjunga, Lhotse en Annapurna

Klimaat

Door de grote hoogteverschillen kent het land veel uiteenlopende klimaatzones, van een hooggebergteklimaat in de Himalaya tot een subtropisch klimaat langs de grens met India.

Regenval

In het oosten van Nepal valt er ongeveer 2.500 mm regen per jaar, in het midden rond Kathmandu ongeveer 1.420 mm en in het westen ongeveer 1.000 mm regen per jaar.

Bevolking

De bevolking van Nepal woont voornamelijk in de laaggelegen gebieden langs de grens met India en in de vallei rond Kathmandu. De gemiddelde levensverwachting in Nepal is 59 jaar. De bevolking stijgt met ongeveer 2,3% per jaar. Nepal kent vele bevolkingsgroepen waaronder de Newah of Newars, Bhote, Rai, Limbu, Sherpa, Gurung, Tamang, Magar, Thakali, Brahman en vele andere bevolkingsgroepen.

Religie

De staatsgodsdienst van Nepal is het hindoeïsme dat door 89% van de bevolking beleden wordt. Ook is het boeddhisme is belangrijk; 5% van de bevolking hangt deze godsdienst aan. Hiernaast hangt ongeveer 3% van de bevolking de islam en ongeveer 2% het christendom aan.
Nepal is ook de geboorteplaats van de Boeddha.

Taal

Het Nepali is de officiële taal van Nepal en de taal wordt geschreven in het Devanagarischrift en gesproken door ongeveer 60% van de bevolking. Naast het Nepali worden er nog vele andere lokale talen en dialecten gesproken waaronder het Maithili en Bhojpuri. Het Engels speelt door de koloniale band ook nog een belangrijke rol.

Politiek

De koning van Nepal was tot 1990 een absolute monarch. Koning Birendra heeft na een referendum staatshervormingen doorgevoerd en Nepal omgevormd tot een parlementaire democratie. De moeilijkheden tussen de verschillende politieke partijen heeft echter geleid tot een burgeroorlog in Nepal. De huidige koning probeert meer macht naar zich toe te trekken; hij hoopt zo effectiever de opstand en andere problemen te kunnen aanpakken. Begin 2005 stuurt de koning het parlement naar huis.

Staatshoofd

Het staatshoofd is sinds juni 2001 koning Gyanendra Bir Bikram Shah Dev na een dramatische schietpartij in het koninklijke huis waarbij de voormalige koning en andere edelen om het leven kwamen.

Regering

De minister-president van Nepal is sinds juni 2004 Sher Bahadur Deuba.

Op 5 februari 2005 nam koning Gyanendra van Nepal alle macht in handen. Hij nam zelf het premierschap op zich.

Politieke partijen

Nepalese Congrespartij (centrum, pro-democratisch)

Communistische Partij van Nepal (Verenigd Marxistisch-Leninistisch) (links, democratisch)

Communistische Partij van Nepal (Maoïstisch) (links, anti-democratisch, in opstand sinds 1996)

Verenigd Links Front (naam waaronder de maoïstische guerrilla opereert)

Administratieve indeling

Nepal is staatkundig onderverdeeld in 14 zones namelijk:
Bagmati, Bheri, Dhawalagiri, Gandaki, Janakpur, Karnali, Koshi, Lumbini, Mahakali, Mechi, Narayani, Rapti, Sagarmatha en Seti

Economie

Nepal wordt gerekend tot de ontwikkelingslanden met een laag gemiddeld inkomen. Veel mensen in de steden en op het platteland zijn extreem arm, meer dan de helft van de bevolking leeft beneden de armoedegrens. In 2001 lag het gemiddelde jaarinkomen op 240 Amerikaanse dollar. De werkeloosheid is ongeveer 1%.
BNP: $5,6 miljard ($240 per persoon)
Jaarlijkse BNP-groei: 6,5%
Verdeling BNP: landbouw 40%, industrie 22%, diensten 37%
Buitenlandse schuld: $2,8 miljard
Exportproducten: tapijten, textiel, Felle (=bont?), jute, kunstnijverheid
Importproducten: machines en transportmiddelen (19%), chemische en farmaceutische producten (12%)
Export naar: Duitsland (34%), Verenigde Staten (33%) (1996)
Import uit: India (27%), Hongkong (15%), Japan (11%) (1996)

Landbouw

Landbouw is de belangrijkste sector van de economie, het verschaft werk aan bijna 80% van de bevolking. De waarde van de landbouw bedraagt ongeveer 40% van het BNP. De productie in de landbouw stijgt met ongeveer 5% per jaar, dat is meer dan de bevolkingsgroei van 2,3%.

Industrie

De industrie verwerkt voornamelijk landbouwproducten zoals Jute, suikerriet, tabak en graan. De productie van textiel en tapijten kent een snelle groei. Bijna 80% van de waarde van de export bestaat uit industriële producten. De waarde van de industrie bedraagt ongeveer 22% van het BNP.

Toerisme

Het toerisme vormt een belangrijke bron van inkomsten voor het land. De toeristen worden voornamelijk getrokken door de relatieve ongereptheid van het land en de Himalaya. Het toerisme is ook één van de weinige sectoren waarin buitenlandse investeringen plaatsvinden.

Geschiedenis

Nepal heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot voor het begin van de christelijke jaartelling. Het is de geboorteplaats van de Boeddha. Door de ligging van het land heeft het zowel Indiase als Tibetaanse (Chinese) invloedden. Het land was een tijdlang een kolonie van het Verenigd Koninkrijk.

Van 1846 tot 1951 was de Rana-familie ononderbroken aan de macht. De eerste Rana-machthebber, Jang Bahadur Rana, benoemde zichzelf tot premier en eigende zich de titel maharadja (prins) toe. Zij beperkten de macht van de koning tot louter een ceremoniële functie. Tijdens een volksopstand, georganiseerd door de Nepalese Congrespartij en de Communistische Partij van Nepal, kwam premier Mohan Shamsher Jang Bahadur Rana, de laatste Rana-premier, ten val. Hierop volgde een kort democratisch experiment, waar koning Mahendra in 1960 een einda aan maakte.

In 1962 kreeg Nepal een nieuwe grondwet. De macht van de koning werd zeer uitgebreid en politieke partijen werden verboden. Daarvoor in de plaats kreeg Nepal het Panchayat-model, een partijloze "democratie", die volgens de koning beter bij de volksaard paste. Alle volwassenen moesten voortaan 15% van de partijloze leden voor de Nationale Panchayat (parlement) kiezen, terwijl de overige 85% van de leden door de koning werden benoemd.

In 1972 volgde Birenda Mahendra op als koning.

Na een volksopstand in 1990 schafte koning Birenda het Panchayat-model af en voerde een democratische grondwet in. Sindsdien wordt Nepal geregeerd door de Nepalese Congrespartij. Van 1994 tot 1995 stond een communist aan het hoofd van de regering.

Op 1 juni 2001 werd het koninklijk huis bijna uitgeroeid door de kroonprins Dipendra. Hij was boos op de weigering van zijn ouders om zijn keuze voor een echtgenoot te accepteren. Hij schoot hierop zijn vader, koning Birendra, en zijn moeder, koningin Aishwarya, neer en vermoordde ook nog een aantal andere koninklijke familieleden. Hierna schoot hij zichzelf neer, maar hij overleed niet meteen. In een coma werd hij uitgeroepen tot de nieuwe koning op zijn ziekenhuisbed. Een paar uur na deze benoeming overleed hij. Zijn oom, de broer van zijn vader, Gyanendra Bir Bikram Shah Dev, werd hierop de nieuwe koning op 4 juni.

In 2002 trok koning Gyanendra tijdelijk de macht naar zich toe, maar herstelde later dat jaar de democratie.

Op 1 februari 2005 nam koning Gyanendra alle macht in handen en stelde de grondwet buiten werking. Hij ontsloeg minister-president Sher Bahadur Deuba van de Nepalese Congrespartij (premier sinds 3 juni 2004) en nam zelf het premierschap op zich. De koning verweet Deuba dat hij niet in staat was de rust in het land te herstellen. Koning Gyanendra regeert sindsdien als autoritair monarch.

Maoistische opstand

Sinds 1996 is Nepal verwikkeld in een burgeroorlog, waarin meer dan 12.000 mensen om het leven zijn gekomen. Voor meer hierover zie het artikel: Burgeroorlog Nepal

Met hun 10.000 tot 15.000 strijders bezetten de Maoistische opstandelingen ondertussen al meer dan 60 % van Nepal. Hun grootste doel is om de koning Gyanendra Bir Bikram Shah af te zetten en een communistische natie te beginnen zoals China na de revolutie. Ondanks het feit dat Gyanendra veel buitenlandse steun geniet, België stuurde niet zo lang geleden wapens om de koning aan de macht te houden, blijven de rebellen terrein winnen.


Naar Boven
Naar Homepagina