Downloads

 

Ik ben wel handig met Excel, denk ik. Uit pure verveling heb ik twee programmaatjes gemaakt, die ik wel grappig vind en eigenlijk gewoon geen nut hebben.

 

 

Sudoku

De eerste is Sudoku, een spreadsheet om de bekende Japanse rekenpuzzels op te lossen.

Vul de velden in, en kijk naar de rechter matrix welke waardes voor de open vlakjes nog toegestaan zijn. Als zo’n voorstel roodgekleurd is, dan is dat getal goed.

Door een paar keer op control-z te drukken (dan moet je je beveiliging natuurlijk wel zo instellen dat macro’s uitgevoerd kunnen worden, dan lost mijn programmaatje zelf de hele puzzel op. Lachen.

Download Sudoku.XLS hier.

 

Menu

De tweede is Menu, en kompleet gestoord. Het ontstond uit het wekelijke ongenoegen een boodschappenlijstje te maken. Elke keer gezeur en gepuzzel, terwijl 90% eigenlijk standaard is. Dat moet toch beter kunnen Daarnaast heb ik een gruwelijke hekel aan boodschappen doen, elke minuut daaraan besteed is verknoeien van tijd en levensvreugde. Daarom wil ik graag in 1 keer door de supermarkt scheuren, zonder er aan het eind achter te komen dat ik weer terug moet naar de zuivelafdeling omdat er op het boodschappenlijstje nog op het laatste moment hütenkase is toegevoegd. Walgelijk. Kan ik een programmaatje maken in excel (dus makkelijk aanpasbaar), die me helpt met het opstellen en sorteren van de boodschappenlijst? Natuurlijk, we have the technology. Ik kan de prijzen ook bijhouden, en als commentaar (die rode driehoekjes) laten zien. De eindrekening voorkomt hartverlammingen aan de kassa. Besluit Appie Hein om de stellingen (en dus mijn scheur-route) te veranderen, dan is dat eenvoudig (als je weet hoe het moet;-) aan te passen.

Daarna heb ik “standaard menu´s” toegevoegd, met de meest gebruikelijke artikelen die ik elke keer moet halen. Uiteraard kan ik ze wegklikken als ze nog op voorraad zijn. Best wel handig.

Toen merkte ik dat dezelfde logica op gaat voor specifieke recepten. Dus ik heb mijn meest favoriete recepten ook opgenomen, en als ik bv. Voor gasten 2 homemade pizza’s moet maken, dan kan ik met 1 klik en het aantal 2, automatisch de ingredienten toevoegen aan de boodschappenlijst. Handig.

Tsja, als ik dan toch bezig ben gebruik te maken van de database functies in Excel, laat ik dan ook per recept een minimale kookinstructie toevoegen, met goed getimede acties zoals uitjes snipperen als eerste, en champignons smoren als laatste. How far can my fantasy go?

Een historische database geeft de mogelijkheid te leren uit het verleden. Misschien worden niet-gecatagoriseerde artikelen zo vaak gekocht, dat ze opgenomen moeten worden in de catalogus. Dus sla ik alle bestellijsten ook op, ter rivisie.

Ik geef toe dat ik wat doorschiet, maar voor mij is dit een leuke invulling van een verloren zondagmiddag . De volgende stap zou zijn dat ik de bestellijst meteen doorstuur naar Appie in plaats van het te printen. Ergens denk ik dat hier een geweldige markt ligt voor AH, als ze dit zouden aanbieden op het internet, in plaats van een statische Excel. Geweldige klantenbinding, en via een transactie database een nog beter inzicht in het koopgedrag van klanten. Ook ruimte om speciale aanbiedingen etc. te tonen, waar de site ook echt meerwaarde voor de eindgebruiker oplevert in plaats van de gebruikelijke blabla. Recepten uit Allerhande met 1 klik toevoegen aan de bestellijst. www.mijnAH.nl.  Hmm, moet ik toch eens gaan vercommerialiseren. Heren grootgrutters, klik hier om afspraak te maken.

Download Menu.XLS hier.

 

 

 

Naar Homepagina