Paraguay

<< >> To English page


Ik ben maar 1 keer in Paraguay geweest, een weekje in 1992, als onderdeel van een reis door Bolivia, een puntje van Brazilië en Paraguay.

Muziek


Anekdote

Foz do Iguacu ligt op de grens van Brazilië en Argentinië. Aan de andere kant van het water ligt Ciudad del Este (vroeger heette dat Stroessner Stad, maar dat is gelukkig gecorrigeerd), in Paraguay. Vlakbij deze twee plaatsen bevindt zich een kolossale waterval. (googlemap detail)

Eerst ging ik naar het Braziliaanse gedeelte van de waterval, waar een prachtig uitzicht over de woeste Argentijnse kant geboden wordt. Alles was keurig bijgehouden, een zeer beschaafde toeristenattractie. Ik heb er een aantal uren rondgewandeld en mijn ogen uitgekeken. De waterval is echt immens. Ik had je graag wat meer achtergrond gegeven over de breedte, de hoogte en de waterverplaatsing, maar alle Braziliaanse sites zie ik bezocht linkten me meteen door naar tientallen pop-ups met hotel informatie en reserveringen. Typisch Braziliaans.


Op de terugweg zag ik een helikopter platform. Voor vijftig dollar 6 minuten in de lucht boven de waterval. Nu was mijn budget in zuid Amerika zo´n tien gulden per dag. Dus dat greep er wel in. Maar in een impuls heb ik het toch maar gedaan. Je zit toch niet elke dag in een fraaie blauw-witte Bell 206-B JetRanger boven de jungle en een joekel van een waterval. Deze helikopter heeft 2 plaatsen voorin, en 3 achter. Mijn enige medepassagiers waren een Amerikaanse man, zijn vrouw en hun zoontje. Rijke stinkerds. Hij hield de deur voor de plek naast de piloot vast, maar moest zijn zoontje helpen om achter in te stappen. Dat was mijn moment. Vliegensvlug maar toch nonchalant ging ik naast de piloot zitten. Ik had net zoveel recht, toch? Het was een heel mooie vlucht.


Later ging ik naar de hoofdstad, Asunción. De tocht er naar toe deed me denken aan zuid Duitsland. Glooiend, overal weidse velden met prikkeldraad erom heen, erg netjes bijgehouden en het was er gewoon niet spectaculair warm. Asunción bleek een fikse stad, met een vrij klein centrum. Een beetje rommelig, en alles was net niet in optima forma. Het uitzicht bij het centrale marktplein over de grote rivier bleek vies tegen te vallen, er lag een complete vuilnisbelt tussen. Het zal aan mij liggen, maar ik vond Asunción niet geweldig. Na wat rondbanjeren over de markt, naar kerken, kathedraal en botanische tuin ging ik naar een restaurant. Daar werd ik welkom geheten door een Duitse eigenaar. “Ah, sie kommen aus der Niederlanden. Wij zijn altijd bevriend geweest. Het is nooit de Duitse bedoeling geweest binnen te vallen tijdens de oorlog, we hadden een vreedzame aansluiting met onze Niederlandische bruders verwacht.” Uitbenen, opzetten en in een museum bijzetten, zou ik zeggen. Ik was wel zo slim dat niet daar te zeggen, er schijnen hier erg veel Duitsers te wonen.Naar Boven


Kaart van Paraguay
Mijn Google Maps van Zuid Amerika
Compleet foto-album van Zuid Amerika

Naar Homepagina
Uitleg


Paraguay is een land in centraal Zuid-Amerika. Het grenst in het noorden aan Bolivia, in het oosten aan Brazilië en in het zuiden en westen aan Argentinië. De naam van het land betekent "water dat naar de oceaan vloeit" en is afgeleid van het Guarianiaanse woord pará ("oceaan"), gua ("naar"), en y ("water"). De juiste uitspraak is derhalve Paragwaj.

Geschiedenis

De eerste Europeanen arriveerden in het begin van de 16e eeuw en stichtten in 1537 Asunción. De stad werd befaamd door het wilde nachtleven en de florerende prostitutie. De stad werd het centrum van een Spaanse koloniale provincie en een centrum voor de missie van de jezuïeten in Zuid-Amerika. Paraguay als zelfstandige staat is ontstaan op 14 mei 1811 toen het zich bevrijdde van de vroegere kolonisator Spanje. In de drievoudige alliantie oorlog (1865-1870) verloor Paraguay twee derde van de mannelijke bevolking en veel van zijn territorium, waarna de economie een halve eeuw stagneerde. In de Chaco-oorlog werden grote economisch belangrijke gebieden op Bolivia veroverd. Tussen 1954 - 1989 werd het land door de militaire dictator Alfredo Stroessner geregeerd. Sindsdien worden er relatief vrije presidentsverkiezingen gehouden.

Politiek

De Paraguayaanse regering was hooggecentraliseerd tot 1992. In dat jaar trad er een nieuwe wetgeving in werking waarbij de macht gedecentraliseerd werd. De president is zowel hoofd van staat als hoofd van de regering en wordt net als de vicepresident eenmaal in de vijf jaar gekozen. Hij kiest daarop het verdere kabinet van ministers. Paraguay kent in de controlerende macht een tweekamerparlement. De Senaat (Cámara de Senadores) bestaat uit 45 leden en wordt tegelijkertijd met de president gekozen via een proportioneel systeem. Het huis van afgevaardigden (Cámara de Diputados) bestaat uit 80 leden en wordt op dezelfde manier samengesteld. Elk van de 17 departementen wordt geleid door een gekozen gouverneur. De huidige president heet Nicanor Duarte Frutos en is lid van de Colorado-partij.

Bestuurlijke indeling

Paraguay bestaat uit achttien departementen.

Geografie

Paraguay is een van de weinige landen ter wereld zonder kustlijn en is relatief vlak. De hoogste berg is de Cerro Perro (842 meter). Het laagste punt ligt op 46 meter op de plaats waar de Rio Paraguay en Paraná samenkomen (46 meter). Dit zijn tevens de grootste rivieren van het land. Het grootste gedeelte van het land wordt ingenomen door de Chaco Borreal, onderdeel van de Gran Chaco. Dit savanne-achtige gebied met verschillende boomsoorten omvat meer dan 70% van het territorium van Paraguay, maar er woont slechts 4% van de totale bevolking. Dit komt grotendeels door het klimaat, de zomers zijn er zeer heet met soms temperaturen tot 50 graden Celsius. Lengte landgrenzen: 3920 km (1880 km met Bolivia, 750 km met Brazilië en 1290 km met Argentinië)

Demografie

Paraguayanen zijn voor het grootste deel nazaten van immigranten uit diverse Europese landen, waarbij de nakomelingen van Spaanse (vooral Baskische) immigranten overheersen. Hierdoor is Spaans de officiële taal en heeft Paraguay een westerse cultuur. Er is echter ook een minderheid van Guaraní sprekende Amerindianen. Ook het Guaraní is een officiële taal in Paraguay. Daarnaast leven er mennonieten op de Chaco Borreal. In verschillende golven emigreerden zij van de jaren 1920 vanuit Rusland, Canada en Europa naar Paraguay en stichtten er drie verschillende en deels overlappende kolonies in het noordwesten van het land. Zij spreken Duits en kennen een hoge graad van autonomie. De laatste jaren zijn er veel Koreanen naartoe gegaan en mensen uit het Midden-Oosten zijn erheen gevlucht.

Naar Boven
Naar Homepagina